Ползи от боровинки и как да ги добавите към диетата

bilberry е плод, подобен на боровината и пълен с много хранителни вещества и полезни съединения, като витамин С. Въпреки това, изследванията продължават в The Известни ползи за здравето от билбери, включително дали помагат при възпаление и защитават от рак.

Те са лесен плод, който да добавите към диетата, без много недостатъци. И докато хората могат да приемат добавки с боровинки, ефикасността и дозировката на този плод изискват повече изследвания.

Какво е Bilberry?

Bilberry е растение, родом от Северна Европа, а също така е известно като европейски боровинки, Wortleberry, Dyeberry, Huckleberry и Blaeberry. Ботаническото му наименование е Vaccinium myrtillus L.

плодове от билбери са подобни на външен вид на северноамерикански боровинки. Те са малки и кръгли и разполагат с дълбок лилав цвят.

двубоите са богати на химикал, наречен антоцианин, което им придава цвета им. Здравните експерти също смятат, че предлагат много ползи за здравето.

Търговците на дребно често продават билбери свежи, замразени или цели сушени плодове и хората могат да ги намерят под формата на консерви, конфитюри и сокове.

Ползи от билбери

Има много съобщени ползи от консумацията на билбери и продукти от билбъри, включително по -долу.

високо съдържание на хранителни вещества

билбериите са с високо съдържание на вътрешни химикал, наречен антоцианини. Обичайният ежедневен диетичен прием на антоцианини е приблизително 200 mg (милиграми). Общото съдържание на антоцианин в двубой обикновено е между 300 и 700 mg на 100 грама (g) пресни плодове, в зависимост от няколко фактора.

Част от пресни билбери тегло 100 g също съдържа малки количества:

 • Витамин С (3 mg)
 • Кверцетин (3 mg)
 • Катехин (20 mg)

Няма много друга информация за хранителния профил на билберите. Въпреки това, тъй като те са близки хранителни до хълмове, те вероятно имат подобен хранителен профил. Това каза, че 100 g билбери вероятно имат около 37 калории и съдържат приблизително 90% вода.

може да помогне за защита от рак

Тялото съдържа редица химикали, наречени „свободни радикали , ”, Което може да навреди на клетките. Те могат да причинят няколко здравословни проблеми, включително рак. В лабораторни и животински проучвания изследователите установяват, че антиоксидантите помагат да се справят с ефектите на тези свободни радикали. Необходими са обаче още проучвания, за да се потвърдят ефектите на рак на антиоксиданти и като цяло, билберии при хора.

могат да намалят възпалението

Някои доказателства предполагат, че билберите могат да помогнат за борбата с възпалението. Антоцианините са антиоксиданти с противовъзпалителни свойства и са изобилни в билбери.

Проучване 2021 г. установява, че хората, които пият боровинка и червено гроздов сок през 9 седмици.

Друг преглед предполага, че плодовете помогна за намаляване на метаболитните и сърдечно -съдовите рискови фактори, въпреки че са необходими по -големи мащабни проучвания.

могат да ниски нива на кръвна захар

практикуващите исторически са използвали исторически Bilberry като билков лекар за намаляване на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

По -скорошни проучвания посочват, че екстрактът от боровинки може да бъде ефективен при понижаване на нивата на кръвната захар при индивиди с диабет тип 2.

Друго проучване установи, че консумацията на билбери води до повишена секреция на инсулин, което предполага, че плодовете могат да помогнат за управление на диабета. Въпреки това, повече изследвания са необходими за установяване на потенциалните му приложения.

могат да подобрят здравето на очите

Много хора смятат, че Bilberry спомага за подобряване на здравето на очите, като британските пилоти през Втората световна война се съобщават, че ядат боровинка конфитюр, вярвайки, за да подобри нощното виждане. Това обаче идва от анекдотични доказателства.

Съвсем наскоро малко проучване от 2015 г. установи, че приемането на 480 mg екстракт от боровинки всеки ден намалява симптомите на умора на очите, като болка в очите, тежест на очите, неудобно усещане за усещане и усещане за чуждо тяло.

Това предполага, че са необходими повече изследвания, но резултатите са обещаващи.

могат да намалят риска от сърдечни проблеми

здравни експерти спекулират, че консумацията на плодове и Плодовете, съдържащи високи нива на полифеноли, могат да понижат кръвното налягане. Билберриите съдържат високи нива на полифеноли, така че те вероятно имат този ефект.

Едно проучване установи, че екстрактът от боровинки с боровинки от антоцианин в действителност може да помогне за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол в кръвта. Изследователската връзка свързва високите нива на лошия холестерол до сърдечни заболявания, инсулт и няколко други състояния.

Други ползи

Важно е да се отбележи, че следните проучвания са в малък мащаб, може да не са имали плацебо група или може да не са участвали хора. Следователно, повече доказателства са необходими, преди изследователите да могат да направят всички заключения относно ползите от билберите.

Въпреки това, изследването на следните други ползи за здравето от добавянето на билбери към диетата продължава:

 • Улцерозен колит: Пилотно проучване от 2016 г. предполага, че хората, които изпитват улцерозен колит (UC), се възползват от лечение с богата на орален антоцианин добавка с боровинки. Изследователите разгледаха предишно по -старо проучване от 2013 г., което показа подобрение на симптомите за онези индивиди, които приемат добавки с боровинки.
 • Сърбеж: По -старо проучване на мишки установява, че антоцианините от боровинки могат да помогнат за лечение на сърбеж поради атопични дерматит.
 • Здравето на венците: Едно проучване от 2015 г. установи, че консумацията на големи количества билбери може да намали маркерите на гингивит. Важно е обаче да се отбележи, че подобрението е сравнимо със стандартното стоматологично лечение. В допълнение, съдържанието на захар в двубой може да е твърде високо, за да надвиши всякакви ползи.
 • Антимикробни свойства: двубоите са с високо съдържание на танини, които според съобщенията имат бактерии, които убиват бактерии срещу определени хранителни патогенни и развалени бактерии.

Дозировка

Много хора в Съединените щати приемат витамини или добавки в множество форми.

Според Службата за хранителни добавки на Националния институт по здравеопазване, производителите на добавки обикновено предлагат препоръчителен размер на сервиране, но това може да се различава от това, което препоръчва лекарят на човек.

Препоръчителната дневна доза от добавки с боровинки варира значително. Едно проучване предполага вариации между 20 и 60 g изсушени плодове или между 160 и 480 mg прахообразен екстракт на ден. Друг препоръчва приемането на 80–1 000 mg веднъж или два пъти дневно. Следователно е трудно да се разбере колко е подходящо като дневна доза, без да се обсъждат нещата със здравните специалисти.

Освен това, някои добавки могат да причинят странични ефекти във високи дози или без медицински съвети. Те също могат да взаимодействат с определени лекарства – лекар може да посъветва тези взаимодействия.

Bilberry, по -специално, може да взаимодейства с лекарство за рак, наречено ерлотиниб (tarceva), антидиабетни лекарства или лекарства, които забавят съсирването на кръвта.

Ето защо е важно да говорите с здравно обслужване Професионално преди да приемате добавки, за да се гарантира, че няма взаимодействия с други лекарства.

Ефектите от добавки с боровинки по време на бременност също са неизвестни, така че хората, които са бременни или кърмещи, трябва да избягват да ги приемат. И по същата причина, хората не трябва да дават добавки с боровинки на деца или бебета.

Как да добавите билбери към диетата

Има много начини за добавяне на билбери към диетата. Те разполагат с малко по -интензивен вкус от боровинка, така че хората могат да ги ядат сурови по същия начин.

Индивидите също могат да използват билбери вместо боровинки във всякакви рецепти, които изискват последния.

Например, човек може да ги използва с:

 • ги изпечете в кифли
 • Направете ги отгоре на кисело мляко, овесени ядки или гранола
 • Хвърлянето им в салата
 • Вдигайки ги в чай ​​
 • Суха ги
 • Използването им като палачинка топиране или смесване в тестото
 • Добавянето им към смутита
 • Размазването им като разпространение за Препечете или ги превръщате в конфитюр

, както и пресни или сушени двубой, хората могат да намерят добавки с боровинки в прахообразна капсула или течна форма в местните здравни магазини и чрез онлайн търговци на дребно.

Въпреки това е вероятно най -широките ползи да идват от яденето на целия плод, тъй като вероятно съдържа хранителни вещества, които не се намират в добавка, като фибри.

Обобщение

Билбериите са универсален плод, който хората могат да използват https://harmoniqhealth.com/bg/nicozero/ по много по един и същи начин S като боровинки.

Плодът може да предложи много различни ползи за здравето, но са необходими допълнителни изследвания за установяване на сигурността на тези твърдения.

Заслужава да се отбележи, че няма недостатък да ядете билбери в естествената им форма. Все пак хората трябва да обсъждат приемането на добавки с боровинки със своя лекар, за да гарантират, че избягват взаимодействия с други лекарства.

 • Рак/онкология
 • Хранене/диета

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Product has been added